Ασπασία Γούλα

qode interactive strata
Διευθύντρια

Αν. Καθηγήτρια

Αν. Καθηγήτρια Ασπασία Γούλα

Οργανωσιακή Κουλτούρα στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας


Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ

Διευθύντρια Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής

Στέλεχος Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας

Συνεργάτης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ερευνήτρια Εθνικών Οργανισμών
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη ομάδας μαθημάτων ΠΜΣ


Η Α. Γούλα είναι Αν. Καθηγήτρια στην Οργανωσιακή Κουλτούρα στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κατεύθυνσης Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη των τομέων α. της  «Έρευνας Πεδίου: Μεθοδολογικές Τεχνικές Ανάπτυξης της Κοινωνικής Έρευνας» και β. της «Οργανωτικής Αλλαγής και της Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Διοίκηση και Διαχείριση στις Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας

Η Α. Γούλα είναι Αν. Πρόεδρος και Διευθύντρια του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κοινωνικής Πολιτικής, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και Μέλος της Ακαδημαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία του Υπουργείου Υγείας.

Διαθέτει διδακτορικό στην Οργανωσιακή Κουλτούρα και Οργανωσιακή Αλλαγή των Υπηρεσιών Υγείας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Kent at Canterbury. Έχει εργαστεί ως διοικητικό στέλεχος σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες του τομέα υγείας και πρόνοιας συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των εν λόγω φορέων.

Από το 1998 έως σήμερα έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια και συντονίστρια  σε 20 ερευνητικά έργα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Εργασίας της Κύπρου και του Υπουργείου Εργασίας της Ελλάδας. Τα μελετητικά έργα αφορούσαν τόσο την οργάνωση-διοίκηση και διαχείριση υπηρεσιών υγείας όσο και την απασχόληση, τη βελτίωση και αυτόνομη διαβίωση ατόμων με ειδικές ανάγκες, την ανάπτυξη προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, αυτό-φροντίδα και αποκατάσταση ασθενών με νεοπλασίες και την ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας, Διείσδυσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων Ανθρώπινης Προέλευσης-Φάρμακα Προηγμένων Θεραπειών (ΦΠΘ – Advanced Therapy Medicinal Products ή ATMPs)  στον τομέα της υγείας μέσω του Τρίτου Τομέα της Οικονομίας, Συστημάτων Ασφάλειας και Βιοεπαγρύπνησης κ.ά.

Η ακαδημαϊκή της δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο πρ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών, συμπορεύτηκε με την ανάληψη σημαντικών διοικητικών πρωτοβουλιών αναδιοργάνωσης δομικών λειτουργικών στοιχείων των ιδρυμάτων και κυρίως, συνετέλεσε στην ποιοτική αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών.

Διετέλεσε επιστημονική αναπληρώτρια σε επίσημα ερευνητικά προγράμματα όπως του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ με θέμα την ανάπτυξη μεθοδολογίας αξιολόγησης της παροχής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην τοπική κοινωνία και δημιουργία εγχειριδίου τεκμηριωμένης τεχνογνωσίας.

Διαθέτει εκτενές συγγραφικό έργο (συγγράμματα, άρθρα, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους κ.ά.), συγγραφικό έργο στο οποίο έχει καταγραφεί πλήθος ετερο-αναφορών και παραπομπών και έχει αναγνωρισθεί από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Έχει συγγράψει 2 καινοτόμες μονογραφίες με τίτλο α. «Διοίκηση & Διαχείριση Νοσοκομείου – Η Ελληνική Εμπειρία & Πρακτική» και  β.  Η Οργανωσιακή Κουλτούρα των Υπηρεσιών Υγείας, ενώ επιμελήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Η Ποιότητα Ζωής των Ασθενών ως Κριτήριο-Εργαλείο Αξιολόγησης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας» .

Η αρθρογραφία της είναι εμπλουτισμένη με 70 άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά με κριτές και σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές.