Ερευνητική Μονάδα Ανάπτυξης Συστημάτων Κλινικής Διακυβέρνησης


Επιστημονική Υπεύθυνη

Αν. Καθηγήτρια Ασπασία Γούλα


Υπεύθυνη Διεύθυνσης και Συντονισμού Δρ. Βασιλική Γκιόκα

Η Ερευνητική Μονάδα Ανάπτυξης Συστημάτων Κλινικής Διακυβέρνησης  έχει ως σκοπό την έρευνα για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος  παροχής υπηρεσιών του οποίου επίκεντρο είναι η άριστη κλινική πράξη και φροντίδα υγείας. Η Κλινική Διακυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον άρρωστο ως ο πλέον ευάλωτος, στην παροχή εξειδικευμένων ιατροτεχνολογικών υπηρεσιών αυξημένου κόστους, στη συνεχή εξελισσόμενη ιατρική έρευνα και τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν κώδικα δεοντολογίας και βιοηθικής.

Η Κλινική Διακυβέρνηση αποτελεί ένα συνδυασμό συστημάτων ποιότητας και ανάπτυξης στρατηγικών βελτίωσης των κινδύνων υγείας που μοναδικό στόχο έχουν την Κλινική Ποιότητας (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -ΠΟΥ.

Η Κλινική Ποιότητας συναρθρώνεται σε έξι (6) διαστάσεις:

  1. Διασφάλιση της ποιότητας (Quality Assurance)
  2. Επαγγελματική Απόδοση (Technical Quality)
  3. Ορθή χρήση πόρων (Efficiency)
  4. Διαχείριση κινδύνων (Risk Assasment)
  5. Ικανοποίηση των ασθενών από την παρεχόμενη υπηρεσία (Satisfaction)
  6. Συνεχής Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας (Quality Improvement)

 

  • Για την ανάπτυξη στρατηγικών κλινικής διακυβέρνησης διερευνώνται και αναλύονται πρότυπα τα οποία άπτονται στη διαχείριση συμβάντων, διαχείριση κινδύνων υγείας, εμπιστευτικότητας, βιο-ασφάλειας, εκπαίδευση προσωπικού.
  • Η ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας προκειμένου να κατανοήσουν και να μάθουν τη σημασία της εφαρμογής των προτύπων αυτών στις ευρύτερες πτυχές της περίθαλψης, εάν η φροντίδα πρέπει να επικεντρωθεί στον ασθενή με την βοήθεια των προτύπων ποιότητας και εάν οι πρωτοβουλίες βελτίωσης της ποιότητας έχουν πραγματικό αντίκτυπο.
  • Ο προσδιορισμός των εργαλείων εκτίμησης της οργανωσιακής κουλτούρας και συμπεριφοράς των επαγγελματιών υγείας ως μοχλός για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση της εφαρμογής των συστημάτων ποιότητας και ασφάλειας.
  • Η διαδικασία έρευνας της οργανωσιακής κουλτούρας των επαγγελματικών υγείας επιτρέπει στη συνέχεια την καθιέρωση μιας νοοτροπίας κλινικής διακυβέρνησης για την επιτυχή ανάπτυξη της οποίας σημαντικότατο ρόλο ασκούν ο προσδιορισμός των παραγόντων της ηγεσίας και αριστείας στην κλινική πράξη.
  • Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας που άπτονται στη διαχείριση των ιατρικών προϊόντων ανθρώπινης προέλευσης (ISO 9001:2015, WMDA, FACT, JACIE, EFI, EDQM, GMP accreditation systems) όπου στόχο έχει την υποβοήθηση του συστήματος υγείας στην εκπλήρωση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών νομοθετικών απαιτήσεων και προτύπων ποιότητας.