Σωτήριος Σούλης

qode interactive strata
Ιδρυτικά Μέλη

Καθηγητής

Καθηγητής Σωτήριος Σούλης

Οικονομικά της Υγείας και Kοινωνικής Προστασίας


πρ. Εμπειρογνώμων στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υποθέσεων του OECD και στην     V. Διεύθυνση της European Commission

πρ. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση του ΕΣΥ

πρ. Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας

πρ. Εθνικός εκπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και στη Διεθνή Ένωση Κοινωνικής Ασφάλειας(AISS)

Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών

πρ. Αντιπρόεδρος Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών

Επιστημονικός Υπεύθυνος Εκδοτικής Σειράς


Ο Σωτήρης Σούλης είναι καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής της Κατεύθυνσης Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Διοίκησης, Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών (1983-2021),  Διευθυντής του ΠΜΣ « Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας», ενώ έχει διδάξει  σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και είναι μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου του ΠΑΔΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΑΒΣΘ-1978). Την περίοδο 1978-1982 πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του και απέκτησε διδακτορικό  δίπλωμα στα Οικονομικά των Ανθρωπίνων Πόρων με εξειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας και της Κοινωνικής Προστασίας από το Πανεπιστήμιο της Dijon. Την περίοδο αυτή, εντρύφησε σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, καταρτίστηκε στο πεδίο της εργονομίας και συμμετείχε ως ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ασφάλειας για την Πρόληψη των Εργατικών Ατυχημάτων και των Επαγγελματικών Ασθενειών της Γαλλίας.

To 1985 διετέλεσε εμπειρογνώμων στη Διεύθυνση Κοινωνικών Υποθέσεων του Ο.Ο.Σ.Α. σε θέματα Παράτυπης Μετανάστευσης. Το 1986 συμμετείχε ως κύριος ομιλητής στη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεταναστευτικό Ζήτημα στο Παρίσι.

Την περίοδο 1982-1989 εργάστηκε ως Επιστημονικός Σύμβουλος στον Ο.Α.Ε.Δ. σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, συμβάλλοντας στην μεταρρύθμιση των Οικογενειακών Επιδομάτων Τέκνων(ΠΔ.527/84),  και του Εθνικού Συστήματος Προστασίας από την Ανεργία ((Ν.1545/85)), ενώ συμμετείχε το 1987, 1988 στη Διυπουργική Επιτροπή για την μεταρρύθμιση της Δημογραφικής Πολιτικής και εκπροσώπησε τον Υπουργό Εργασίας  στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Δημογραφικό Ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας .

Την ίδια περίοδο ήταν Εθνικός Εκπρόσωπος σε Διεθνείς Οργανισμούς όπως:  στον Ο.Ο.Σ.Α. (Παρίσι 1984),  στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Άμστερνταμ 1985), στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (Γενεύη 1988) και στη Διεθνή Ένωση Κοινωνικής Ασφάλειας (Μόντρεαλ 1986).

Το 1987 συμμετείχε ως επιστημονικός σύμβουλος στην ομάδα εργασίας για την μελέτη του Ενιαίου Φορέα Υγείας και το  1993 υπήρξε ειδικός σύμβουλος στα Οικονομικά της Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Ελλήνων Εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ.

Το 1994 διετέλεσε εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1997 εμπειρογνώμων κοινής αποδοχής της ΕΕ, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε θέματα κατάρτισης και ανθρωπίνων πόρων, ενώ το 1999 υπήρξε ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Ο.Ε.Ε.Κ. στην αναμόρφωση προγραμμάτων Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης του εκπαιδευτικού πεδίου της υγείας .

Από το 2001 έως το 2010 ήταν ειδικός εμπειρογνώμων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.)

Την περίοδο 2009-2010 ανέλαβε επιστημονικός σύμβουλος του Συμβουλευτικού Υπουργικού Σώματος Κοινωνικής Πολιτικής  της Κύπρου σε θέματα Δημογραφίας και Οικογενειακής πολιτικής.

Κατά την υπέρ-35ετή εργασία του στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα  Αθηνών ανέπτυξε ιδιαίτερη επιστημονική, ερευνητική, διοικητική και συνδικαλιστική δραστηριότητα. Την εν λόγω περίοδο κατείχε τις θέσεις του:  Προϊσταμένου-Προέδρου Τμήματος(1998-2000, 2007-2008, 2008-2009), Διευθυντή-Κοσμήτορα Σχολής (2000-2003), Διευθυντή  Κ.Ε.Κ.(1995-97), Ιδρυματικού Υπεύθυνου του Γραφείου Διασύνδεσης της Κάθετης Δράσης (2002-2005), Επιστημονικά Υπεύθυνου της Οριζόντιας Δράσης 15 Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης για την υποστήριξη Επιχειρηματικών Ιδεών (2002-2005),  Ιδρυματικού Υπεύθυνου  του Προγράμματος Υποστήριξης Επιχειρηματικών Ιδεών (2003-2005) και του Μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας Επιτροπής   Εκπαίδευσης και Ερευνών Ε.Ε.&Ε. (2004-2005).

Ο Σωτήρης Σούλης έχει ενεργό κοινωνικό-πολιτική και πολιτισμική  δραστηριότητα όπως, μέλος των πρώτων Μεταδιδακτορικών Συμβουλίων των Πανεπιστημιακών Σχολών, Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της ΑΒΣΘ, Πρόεδρος και Γ.Γ του Συλλόγου και μέλος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ της ΓΣΕΕ και συνιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Managers Υγείας.

Το 2003 υπήρξε επίσης μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Την περίοδο 2010-2015 διετέλεσε Αντιπρόεδρος Ά (Αντιπρύτανης) του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών (2014-2015). Παράλληλα συνεργάστηκε ερευνητικά με το Ιατροβιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Το 2017, 2018 ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών.

Κατά την περίοδο της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας, υλοποίησε σημαντικό ερευνητικό -μελετητικό έργο, τόσο με εθνικούς όσο και με διεθνείς φορείς, με άνω των 60 ερευνητικών έργων και την ανάπτυξη καινοτόμου προστιθέμενης επιστημονικής αξίας σε θέματα, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, Δημογραφίας, Ανισοτήτων, Οικονομικών και Πολιτικών Υγείας, Ανεργίας , Οικογενειακής Πολιτικής, Μετανάστευσης, Οικονομικό-Τεχνικών μελετών Επιχειρησιακών Νοσοκομειακών Συστημάτων, Προτυποποίησης Διαδικασιών, Ποιότητας Ζωής, Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση, Κοστολόγησης Ιατρικών Πράξεων, Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας, Ηλεκτρονικού Φακέλου κατ’ οίκον φροντίδας, Δικτύων Κοινωνικής Φροντίδας, Διείσδυσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων Ανθρώπινης Προέλευσης-Φάρμακα Προηγμένων Θεραπειών (ΦΠΘ – Advanced Therapy Medicinal Products ή ATMPs)  στον τομέα της υγείας μέσω του Τρίτου Τομέα της Οικονομίας, Συστημάτων Ασφάλειας και Βιοεπαγρύπνησης κ.ά.

Την τελευταία 25ετία έχει έντονη συγγραφική δραστηριότητα, ενώ είναι επιστημονικός υπεύθυνος της εκδοτικής σειράς “Κοινωνικές Επιστήμες και Υγεία” και έχει παρουσιάσει σύγχρονα εκδοτικά έργα.